Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков осъди Бълария в Страсбург. Според Европейския 

...
Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков осъди Бълария в Страсбург. Според Европейския 
Коментари Харесай

Подсъдимият Миню Стайков осъди България

Подсъдимият предприемач Миню Стайков осъди Бълария в Страсбург. Според Европейския  съд по правата на индивида той е бил арестуван по-дълго, в сравнение с е било нужно.

„ Жалбоподателят е арестуван под стража по отношение на наказателно произвеждане против него. Позовавайки се на член 5.3 от Конвенцията, той се оплаква от несъразмерната дълготрайност на задържането му. Съгласно член 5.4 от Конвенцията той твърди, че прегледът на законността и нуждата от задържането му от националните съдилища не е бил ефикасен “, става ясно от решението, оповестено през днешния ден.

Според съда е „ липсват задоволителни учредения за удължаването на задържането на жалбоподателя оттатък първичния интервал на престъпното следствие “. Представителят на ищеца е показал остойностено предложение за извънсъдебно съглашение, само че не и съответен иск за заслужено обезщетение на правосъдна фаза, следоватетелно страната ни няма да бъде принудена да заплаща обезщетение на 59-годишия предприемач.

„ Предвид съответните условия по актуалното дело, Съдът не открива никакви безапелационни съображения, които да постановат присъждането на заслужено обезщетение “, гласи още решението.

Припомняме, че той бе пуснат от ареста през февруари тази година, откакто прекара 2 години там. Стайков, който е родом от Карнобат, бе упрекнат в данъчни измами, пране на пари и корист с еврофондове. Още през 2018 година Специализираната прокуратура повдигна обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група за продажба на акцизни артикули без бандерол, осъществяване на данъчни закононарушения и пране на пари, както и за укриване на налози за над 1 млн. лв.. За укриване на налози бе упрекнат и синът му Стайко Стайков.



През май 2019 година, в деня, в който изтичаше срокът задържането му по първите обвинявания, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС организираха огромна акция за измами с еврофондове и по този начин той бе заставен да прекара 2 години под стража.

Преди няколко дни пък стана ясно, че Миню Стайков е претендент за народен представител на идните избори, както и Маринела Арабаджиева, която също е обвинена за присъединяване в група за данъчни измами, укриване на налози и пране на пари. Стайков е претендент от партия " Бригада ", която е записана преди по-малко от месец. Арабаджиева пък е в листите на „ Заедно за смяната “, като и двамата са претенденти от Бургас.

Това значи, че за времето на акцията и двамата ще придобият имунитет и няма да могат да бъдат задържани или да им се повдигат обвинения (с дребни изключения). Делата против тях няма да бъдат прекъснати, защото са почнали преди акцията, само че в случай че бъдат определени за депутати, то делата ще би трябвало да спрат. В подобен случай прокуратурата би трябвало да изиска свалянето на имунитета им, с цел да може следствието да продължи.

 
Имаш право на България даже и да не живееш в нея!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР